VLAŠIĆI by PENTACON & HELIOS

Evo mini-testa objektiva koji mi je skoro dopao šaka: pentacon 200 f4. Već duže vreme sam planirao da nabavim neki objektiv koji bi pokrio rupu između 58mm i 750mm žižne daljine. U obzir dolaze, naravno, samo prajmovi: Canonom 80-200 4.5-5.6 uopšte nisam zadovoljan. Dobre rezultate (kao i svaki zum) daje samo na uskom području, rekao bih oko 80mm.
Na 200mm zvezde se jednostavno ne mogu dovesti u pin-point stanje, bilo koji f odnos da se stavi. Dodatan problem predstavlja i činjenica da je zum, pa moram da ga zalepim selotejpom da ne menja zum u toku večeri...

Daklem.
Ovaj objektiv me izašao nešto preko 30e. Uzevši u obzir da ima i bafling i multicoating (!) trebalo bi da je bolji. Prvo što sam primetio je da ima prilično ravno polje i da zvezde pri uglovima nisu krompirići. Drugo se primećuje: mnoooogo hromatske aberacije, koliko god da ga navrnem - i na 5, i na f8 sve je isto. Velike zvezde su bile... recimo pink boje.
Dole imate 10x30sec ISO800, bez kropa, samo resize za web.



Sve u svemu, za te pare je odličan. Malo nervira po danu što je maunelno staklo ali je bar jeftin.
Sledeći fotos je 9x30sec ISO1600. Obratite pažnju da nije izvučeno više detalja u odnosu na prethodnu (koja je na duplo manjem ISO) i da zvezde generalno imaju prepržene regione. Gornja je na f5.6 a ova dole na f5.0.
Mislim da ima vajde od ovakvog objektiva montiranog piggyback.
Da, večeras je atmosfera bila katastrofalno nestabilna. Sat vremena nakon snimanja je raspalila kiša.



Na kraju imate sliku Vlašića kroz Helios44 odnosno 58mm objektiv na f5.0, čisto radi poređenja. Sklopljeno je 10x1min na ISO1600, Iris, PS:

Коментари