PRAVO KROZ VLAŠIĆE

Možda jednom godišnje, a možda i češće se dešava ovakav spektakl. Suština problema je veoma velika razlika u magnitudama Meseca i okolnih zvezda tako da se dobre fotografije Mesečevog tranzita kroz Plejade smatraju umetnošću. Prvi put kad sam slikao sa 130/900 koristio sam celu aperturu pa je rezultat bio poražavajući. Sad je dosta bolje jer sam koristio restriktor, možda samo 50mm.

Snimljeno je 7 slika po jednu sekundu na ISO200. Uzimajući u obzir i odbrojavanje tajmera, sve je trajalo oko minut ipo. U suštini to i nije mnogo ali je drastično dovoljno da se primeti veoma brzo Mesečevo kretanje prema pozadinskim zvezdama. Tu je i nastao problem jer DSS neće da stakira slike sa tako velikim pomakom. U pomoć je pozvana pešadijska metoda average stakiranja u Photoshopu, svaka slika sa svakom (a ima ih 7...).
Glavna zamerka su refleksije na sve strane. To skinuti mislim da je idiotski teško a izgleda da su refleksije na neki način uzrokovane restriktorom aperture.

Kao što se vidi, pustio sam Mesec da se kreće a slaganje je obavljeno na Plejade. Granična magnituda je 8.5 što i nije loše za 7sec i ISO200.

Коментари