16.07.2009.

LIRA JAŠE LABUDA
Ranije je sazvežđe Lire bilo poznato kao Grifon, đavolska kombinacija lava i ptice. Na ovoj slici se vidi kako Lira preteći stoji iznad Labudove glave tako da treba obratiti pažnju na umetničku kompoziciju a ne na tehničke nedostatke.

A nedostataka ima mnogo manje nego što sam očekivao. U prvom redu tu je koma po rubovima (nije kropovano) ali ima i lošeg fokusa što nije iznenađujuće kod aparata koji koštaju po 150 eura. Problem u obradi je nastao na kraju kad nisam mogao da skinem šum jer NoiseNinja nije našao ni milimetar prostora koji bi služio kao referenca. Tada sam šum ublažavao sa median, vrlo oprezno, i blurom. S obzirom da je originalna slika 3072 x 2304 smanjena na 1024 x 768 muke su donekle smanjene.

Bilo kako bilo originalni stack je poprilično unapređen da bi dao ovakav prikaz, curves u PS-u su više puta dorađivane. Moram da priznam da sam zadovoljan jer je u igri bilo 18x15sec odnosno 4.5 minuta na ISO 1600.

Da, nije tačno da sa 15 sekundi nema pomaka. Vidi se i to sasvim jasno. Stoga je digitalac složen na teleskop i rezultat je bio vrlo prihvatljiv u smislu praćenja.

Нема коментара:

Постави коментар